×

Tecar terapija

  1. naslovna
  2. Tecar terapija

Tecar terapija se koristi:

Bol u donjim leđima najčešće je izazvan velikim zamorom paravertebralnih mišića lumbalnog dela kičme kao i zamorom velikih leđnih mišića. Terapija Tecar aparatom povećava prokrvljenost tretirane regije, kako površinski tako i dubinski. Kada se ova vrsta terapije ukombinuje sa adekvatim masažnim terapijskim metodama olakšanje kod akutnog bola u leđima, kao i kod hroničnog bola u leđima, je trenutno i dugotrajno.

Bol u vratu je nešto sa čim se susretne 4 od 5 osoba tokom svog života. Tecar terapija olakšava bol u vratu kroz proces miorelaksacije tokom kog se povećava prokrvljenost tretiranje regije i opuštaju trigerpoint tačke. Kada se ova terapija ukombinuje sa terpeutskim masažnim tehnikama, post izometriojskom relaksacijom i mišićnom aktivacijom terapijski učinak je daleko veći i delotvoriniji.

Zamrznuto rame je izuzetno bolno stanje, koje limitira amplitudu pokreta ramene regije i tako utiče na svakodnevne aktivnosti osobe koja pati od ovog stanja. Nako prolaska akutne faze ovog sindroma, primana Tecar terapije je moguća. U početku terapijskog protokola Tecar terapije se primenjuje kako bi antinflamatorno delovala na tretiranu regiju i kako, umanjuje se zapaljenski proces i otok. Nakon toga, Tecar terapija se primanjuje tako da dalujući na okolne mišiće, koji su pre toga bili inhibirani ili pod zamorom tako što inhibirane pobuđuje, a one koji su bili pod pretranim naporom relaksira.

Premor tetiva najčešće dovodi do njihovog delimičnog pucanja – ruptura. U slučaju tendinitisa, stvarju se mirkorupture na tkivu tetiva na koje telo reaguje tako što aktivira upalnu reakciju – prirodni proces samoreparacije oštećenog tkiva. Tekar terapija potpomaže ovaj proces, pospešuje ga i ubrzava, kako bi pacijent što pre mogao da se vrati u normalno stanje i svojim svakodnevnim aktivnostima.

Sindrom karpalnog tunela se najčeće tretira operativno kako bi se olakšao nerv smešten u tunelu, a koji pritiskaju okolna tkiva. Tecar terapija nudi potpuno neinvazivno rešenje za ovaj problem. Rediijalna energija selektivno se fokusira na ligamente, ona opušta okolne mišiće i omogućava bezbolan i nehirurški način obnavljanja mobilnosti šake.

Bol u kolenu (gonartrozi ili gonalgija) je degenerativna promena zglobne hrskavice, koja zatim uzrokuje promene i na ostalim delovima zgloba (zglobna čaura, kost), a pre ili posle se karakteriše bolom i oštećenom funkcijom zgloba. Tecar terapija ovde pomaže na dva načina. U kombinaciji sa masažom i istezanjem ona umanjuje bol i hipertonus okolnih mišića nastalih kao posledica artroze, ujedno i prvenira operaciju. Ukoliko nije moguće izbeći operaciju, Tecar terapija se koristi post operativno kako bi se ubrzao oporavak.

Otok u predelu skočnog zgloba dešava se kao posledica upalnog procesa nastalog zbog insuficijencije limfnog sistema. Ukoliko se on ne tretira u svojoj akutnoj fazi otok može postati fibrozan a bol koji nastaje kao posledica hroničan. Tekar terapija umenjuje otok svojim delovanjem, pospešuje revaskularizaciju povređenog segmenta i drenira ga. Odmah nakon prve terapije pacijent primećuje smanjenje bola i otoka. Nakon svega četiri terapije pacijent može ponovo da se u potunosti osloni na svoje stopalo. Tecar terapija je prepolovila vreme rehabilitacije kod uganuća skočnog zgloba.

Kao rezultat povećanje fizičke aktvnosti stvara se mlečna kiselina u mišićima. Ona ume da kristalizuje, ostane u mišićima i izazove bol koji može da traje po nekoliko dana. Tecar terapija momentalno umanjuje ovu vrstu bola. Može se koristiti istog momenta tokom trenažnog procesa ili odmah nakon.

Tecar terapija se koristi za opuštanje triger tačaka prenapetog mišića kvadricepsa. Tecar toplotom prvo opušta površinsku regiju kvadricepsa, a zatim i dubinski deluje na pojedinačne triger tačke ponaosob.

tecar terapija

Najsavremeniji način lečenja povreda – lezija zglobova, mišića i tetiva: radio-talasi niske frekvencije, koji u nekoliko primena podstiču prirodne procese lečenja, smanjujući bol i upalu. Tecar terapija primjenjuje se uz pomoć dve elektrode čije izvorište je generator radio- talasa, a upotrebljavaju se klizanjem po koži uz pomoć specijalnog gela. Radio talasi stimulišu unutrasnju telesnu energiju, kojom se postiže dovoljno toplote da bi se smanjila bol, smanjila upala, poboljšala cirkulacija krvi i tako povećao priliv kiseonika na povređenoj regiji. Smanjenje osećaja bola olakšava svaki dalji rehabilitacioni postupak.

Na ćelijskom nivou Tecar terapiju karakteriše trostruko delovanje. Ona aktivira ćelijsku biostimulaciju, stimuliše mikrocirkulaciju i pospešuje metaboličku hiperaktivaciju ćelije. Ovom tehnikom mogu se tretirati ne samo povrede kolena, ramena, kuka, skočnog zgloba, kičme, ruku, mišića, već i vrlo bolne upale zglobova, te akutna stanja, kao što je lumbago sa išijasom. Nema negativnih nus pojava, niti dolazi do pregrejavanja kože. Zahvaljujući tome, terapija se može primeniti i više puta u jednom danu, što sve pridonosi bržem ozdravljenju.

Mehanizam delovanja Tecar terapije

Tecar terapija dejstvom radiofrekfencija prebacuje energiju kroz tkivo delujući, u zavisnosti od načina primene, na površinska tkiva i mišiće, ko i na dubinska tkiva, dublje smeštene mišiće u telu, tetive i kosti. Na ovaj način Tecar terapija stvara prijatnu i delotvornu terapiju čitavog tela. Pored rehabilitujućih efekata Tecar terapija deluje krajnje opuštajuće i umirujuće na pacijenta, činieći je veoma prijatnom i relaksirajućom rehabilitacionom metodom.

MASAŽA

KINEZIOTEJPING

KUĆNE POSETE