×

Tenziomiografija TMG

  1. naslovna
  2. Tenziomiografija TMG

Jedinstven dijagnostički metod merenja nevoljnih mišićnih osobina-reakcija. Naša ordinacija poseduje prvi TMG uredjaj nabavljen u Srbiji, sa namerom da svojim klijentima obezbedimo mogućnost jedne od najsavremenijih dijagnostičkih metoda u sagledavanju i praćenju stanja mišića. Obezbedite primenom ove metode rehabilitaciju i vežbanje upravo ONIH mišića koji pokazuju slabije rezultate. Ovaj metod obezbedjuje mogućnost da vežbanje usmerite tako da dostignete skladan i potpuno balansiran razvoj mišića svoga tela. Na taj način eliminišete bolna stanja i smanjujete mogućnost povređivanja. Proverite stanje svojih mišića i svoje mesto u populaciji kojoj pripadate. Obezbedite sebi apsolutno odgovarajuće vežbe, proverite efekat vežbi!

TMG terapija

Na brz i jednostavan način, koristeći električni impuls jednosmerne struje, dobijaju se podaci o odloženom vremenu kontrakcije ili o vremenu koje protekne od impulsa do kontrakcije (delayed time), brzini kontrakcije, vremenu trajanja kontrakcije i vremenu relaksacije, izraženo u milisekundama. Takođe, dobijaju se i preporuke o eventualnim potrebnim vežbama i tretmanima da bi se popravile performanse i sprečile eventualne povrede. Poseban dijagnostički benefit je kod povređenih sportista, jer eliminiše uticaj bola na parametre mišićne kontrakcije. TMG ima primenu u sportu i medicini kao i u istraživačke svrhe.

Tenziomiografija u sportu

U sportu se upotrebljava za optimizaciju treninga. Skriningom mišića koji su najvažniji za određeni sport utvrđuje se na kom mišiću,ili grupi mišića treba dodatno raditi (vežbe aktivacije,snage ili relaksacije) kako bi se učinak doveo na najviši nivo. Rezultati dobijeni TMG dijagnostikom se mogu upotrebiti za prevenciju povreda,kao i za procenu trenutne fizičke spremnosti i maksimalnih performansi pojedinca. U medicini se TMG upotrebljava u fizikalnoj medicini kao dijagnostičko (ne terapeutsko) sredstvo u proceni poboljšanja funkcionalnih sposobnosti mišića tokom i posle terapeutskih procedura posle povrede.Olakšava terapeutu izbor terapeutskih procedura i vežbi i daje potpunu informaciju o stepenu oporavka. Na ovaj način se omogućava pravovremeno vraćanje sportiste u trenažni proces,čime se prevenira vraćanje povreda. Preciznim izborom terapeutskih procedura i vežbi može se ubrzati i sam proces rehabilitacije.

  • Prevencija povreda, vrlo važan segnent u životu sportista
  • Optimizacija treninga, u smislu da se naglašava rad na odredjenim mišićima i grupama mišića
  • Rezultati merenja vrlo jasno daju do znanja na koje mišiće konkretno treba da usmerite svoju pažnju,i da li pažnju treba dati aktivacionim ili vežbama snage.

Kako TMG funkcioniše

TMG softver poseduje prosečne referentne vrednosti za 20 glavnih mišića za preko 20 sportova,kao i prosečne referentne vrednosti mišića za pozicije koje igrači imaju u određenim kolektivnim sportovima. TMG može biti od koriristi u selekciji kako za vrhunski,tako i rekreativni sport. Rekreativcima omogućava da unaprede svoje treninge,kako preko cele godine,tako i u određenom vremenskom periodu zbog sezonskih sportova (skijanje, trčanje na duge staze, ekstremni sportovi…).

TMG i sportska medicina

Pre nekoliko godina sportska medicina je postala bogatija za jednu savremenu dijagnostičku metodu koja je od velike koristi kako doktorima sportske medicine, tako fizijatrima, fizioterapeutima, kondicionim trenerima, pa i menadžmentu sportskih klubova. Zahvaljujući Fizio centru, ova metoda je odnedavno dostupna i u Srbiji. TMG ili tenziomiografija je dijagnostička neinvazivna metoda kojom se dobijaju podaci o kontraktilnim osobinama mišića, tj. o njihovim funkcionalnim karakteristikama. Izum je profesora S. Đorđevića, svetski poznatog sportskog radnika i trenera.

  • TMG omogućuje dijagnozu funkcionalnog stanja mišića
  • Takođe, TMG-om možete obezbediti proveru i praćenje procesa rehabilitacije

MASAŽA

KINEZIOTEJPING

KUĆNE POSETE