×

Shockwave

  1. naslovna
  2. Shockwave

Shockwave terapija se koristi:

Revaskularizacija – Radijalni shockwave talasi tokom terapije podstiču revaskularizaciju tretiranog tkiva, što dovodi do regeneracije.

Analgetski efekti – Ublažavanje i eliminacija bola – Shockwave terpaija umanjuje mišićnu tenziju i sprečava spazam. Hyperaemia je jedan od bazičnih efekata shocwave terpaije. Ona obezbeđuje bolje snabdevanje krvlju a samim tim i energijom hypertoničnih mišićnih i ligamentnih struktura. Pacijent nakon primene shockwave tretmana oseća znatno smanjenje bola. Intenzivni pulsevi koji se putem transmitera prenose na tkivo stvaraju jaku nociceptivnu aktivaciju Alfa i Beta vlakana koja utiču na interneurone, koji potom inhibiraju prenos signala bola. Pored toga što redukuje bol, primenom shockwave terapije umanjuje se rizik od razvoja edema.

Ubrzavanje procesa rehabilitacije – Primenom shockwave terpije u znatnoj meri se ubrzava proces rehabilitacije pacijenata i njihovo vraćanje u funkcionalno stanje pre povrede.

Pospešivanje razvoja kolagena – Shockwave terapijom dolazi do proizvodnje dovoljne količine kolagena koji je neophodan za proces reparacije oštećenih mioskeletnih i ligamentnih struktura. Terapija shockwave aparatom stimuliše proizvodnju kolagena u dubljim slojevima tkiva.

Ubrzavanje metabolizma – Shockwave terapija ubrzava otklanjanje nociceptivnih metabolita, pospešuje oksigenaciju i snabdeva oštećeno tkivo izvorom energije. Na ovaj način ubrzava se metabolizam i podržava se otklanjanje histamine LA i drugih nadražljivih i štetnih materija. Radijalni shockwave talasi deluju na tkivo na ćelijskom nivou. Slobodni radikali koje emituje shockwave aparat utiču na hemijsko okruženje stimulišući ćelije da počnu da emituju supstance koje smanjuju bol i umanjuju zapaljenske procese.

Obnavljanje pokretljivosti – Uz pomoć terapije radijalnim shockwave talasima rastvaraju se stvrdnuti fibroplasti i započinje biohemijska dekalcifikacija, čime se povećava pokretnost tretiranog segmenta.

Eliminisanje ukočenost – Schockwave može da pruži efekat masaže, čime se uspešno rešava ukočenost trapezoidnih mišića leđa. Pacijent oseća olakšanje odmah po završetku tretmana koji traje svega nekoliko minuta.

Tretman celulita Shockwave akustičnim talasima – Terapija shockwave akustičnim talasima koristi kinetičku energiju, koja se posebnom tehnologijom pretvara u akustični talas velikog pritiska za tretiranje dva najveća uzroka za pojavu celulita kod žena: fibrozu vezivnog tkiva oko koje se gomilaju masne naslage i protruziju masnoće u donje slojeve dermisa.

Efekti radijalne terapije shockwave talasima

Radijalni shockwave talasi nude neinvazivno rešenje za probleme sa vezivnim tkivom, probleme sa tetivama, različite patologije mekog tkiva i kod pojave kalcifikacije. Razlozi zbog kojih je primena radijalne shockwave terpije u rehabilitacionom procesu pacijenata značajna je i to što dolazi do smanjenja bola, ubrzavanja metabolizma, revaskularizacije tkiva, i normalizacije mišićnog tonusa.

Dobrobiti shockwave terapije:

  • Kliničke studije pokazuju stopu uspešnosti iznad 75%
  • Shockwave terapija ima odličan odnos cena/efikasnost
  • Neinvazivno rešenje za hroničan bol u vašem ramenu, leđima, peti, kolenu ili laktu
  • Shockwave terapija donosi novu tehnologiju sa medicinski dokazanim efektima
  • Nisu potrebni anestezija i lekovi
  • Nema negativnih efekata
  • Glavne oblasti primene: ortopedija, rehabilitacija i sportska medicina

Shockwave terapija

Shockwave terapija je nova tehnika koja se koristi u tretiranju stanja kao što su teniski lakat, skakačko koleno, bolno rame i bolna ahilova tetiva. Stanja koja je inače teško tretirati konvencionalnom fizikalnom terapijom. Ukoliko imate problem bolnog ramena, teniskog lakta, bola u zadnjoj loži, problem skakačkog kolena ili upale Ahilove tetive, kao i problem koštanog zadebljanja, shockwave terapija će vam zasigurno pomoći. Tehnologija terapeutskih shockwave radijalnih talasa korišćena je u medicinske svrhe još pre 20 godina, kao tretman za eleminisanje kamena u bubregu, bez povrede kože ili oštećivanja tkiva. Neke od propratnih pojava koje su primećene primenom ove tehnologije, kao što su brže zaceljivanje kostiju i ubrzana regeneracija tkiva, dovele su do razvoja Shockwave aparata i terapije radijalnim talasima, koja se danas široko primenjuje u fizikalnoj medicini. Jedinstveno je i neinvazivno rešenje za bol povezanu sa mišićno-skeletnim sistemom. Potrebno vam je samo tri do četiri tretmana u nedeljnim intervalima, a terapijski period traje svega par minuta.

Kada se primenjuje shockwave terapija

Shockwave je akustični talas koji prenosi visoku energiju bolnom sportskom i fibroznom ili mioskeletnom tkivu sa subakutnim, subhroničnim i hroničnim stanjima. Ova energija pospešuje lečenje, regeneraciju, i repatativni proces tkiva i mekog tkiva. Shockwave aparat i terapija radijalnim talasima se koriste kod stanja kao što su: bolno rame, teniski lakat, bol u oblasti karlice i kukova, skakačko koleno, bol u zadnjoj loži, koštano zadebljanje, Achillodynia – bolna stanja Ahilove tetive. Shockwave aparat se primenjuje i kod kalcifikacija u ligamentu, tetivi i mišiću. Koristi se i za stimulaciju mišićnih trigger tačaka, za regeneraciju mišićnog i vezivnog tkiva, kao i za terapiju akupresurom, i kod limfne drenaže. Odlične rezultate terpija shockwave radijalnim talasima dala je prilikom lečenja celulita i oblikovanja tela.

TENZIOMIOGRAFIJA TMG

REHABILITACIJA

ELEKTROTERAPIJA