×

Extenzomat-trakcija

  1. naslovna
  2. Extenzomat-trakcija

Dekompresijska terapija ili DTK je jedinstvena i moderna metoda koja deluje na način da izmenjujući laganu trakciju i razvlačenje prostora između pršljenova oslobađa živce između njih i time ih rasterećuje pritiska. U pitanju je neoperativna i neinvazivna metoda , vrlo uspešna za otklanjanje bolova u donjem delu leđa, vratu, te rukama i nogama.

Dekopresijska terapija je tehnika kojom se deluje nauzrok problema gde se primenom mehaničke sile povećava prostor između pršljenova cikličnim fazama trakcije i relaksacije (intermitentno) pri čemu se povećava visina diska i postiže dekompresija nerava. Povećanje prostora je svega 1-2 mm ali ono što je bitno jeste efekat unutar diska VAKUM EFEKAT, kojim se postiže da se ispupčenje koje je nastalo izvan normalnih granica diska povuče unutar diska. Negativan pritisak se zadržava unutar diska i omogućuje vraćanje hranljivih sastojaka i kiseonika nazad u disk.

Dekopresijska terapija je klinički dokazana sa efiksanošću od 85%. Napredovanje u opremi i proceduarama doveli su do velikog unapredjena efikasnosti, S tim u vezi, iako je trakcijska terapija prisutna dugi niz godina, dekopresijska terapija je nešto novo. Svaka dekopresijska terapija je vrsta trakcije, ali svaka trakcija nije dekopresijska. Kompijuterski je kontrolisana i dizajnirana da primeni dekompresiju bez refleksnih paravertebralnih mišićnih kontrakcija. Ona kontroliše varijacije u sili trakcije uklanjajući mišićnu napetost. Terapeut može da kontroliše koliko snage istezanja pacijent oseća, kao i koliko traje istezanje i koliko često će se ono ponoviti u intervalima.

Tokom terapije pacijent je u udobnom položaju, vrlo opušten, a terapija je ugodna, relaksirajuća te potpuno bezbedna. Ovo je jedan od načina, u sadašnjem trenutku možda i najefikasniji način delovanja na bol u kičmi, kada govorimo o neoperativnom lečenju kičme.

 

Koristi se kod stanja:

  • Protruzije intervetrebralnog diska
  • Kompresije intervertebralnog diska
  • Diskus hernije
  • Faset sindroma
  • Kompresivni radikularni sindrom

KINEZIOTEJPING

KUĆNE POSETE

TENZIOMIOGRAFIJA TMG