Centar za rame i lakat

U  ,,Fizio” ambulanti za rehabilitaciju je formiran centar za rehabilitaciju ramena. Fizioterapeut Dragana Bogdanović je član Udruženja za rame i lakat Srbije i Evropskog udruženja za rehabilitaciju ramena i lakta EUSSER.

 

Kratak prikaz stanja i obolenja ramena:

 

AKROMIOKLAVIKULARNI ZGLOB

Akromioklavikularni zglob (AK) povezuje ključnu kost i lopaticu,tj.njen deo koji se zove akromion. Ovaj zglob se nalazi iznad ramena.

rame1

 

HRONIČNO IŠČAŠENJE

Iščašenje ramena je stanje kada glava nadlakatne kosti i čašica nisu u kontaktu,tj glava se nalazi izvan čašice. Opisano stanje može biti akutno i hronično.

rame2

 

NESTABILNOST RAMENA

Vaše rame je bolno jer je nestabilno. Ono se dislocira (glava nadlakatne kosti je izvan čašice) ili subluksira (glava nadlakatne kosti je delom izvan čašice).

rame3

OKOŠTAVANJE RAMENA

Artroza (okoštavanje) može zahvatiti dva zgloba regije ramena (Sl.A). Prvi koji će biti naveden je akromioklavikularni zglob, odnosno spoj ključne kosti i akromiona (krov ramena – deo lopatice).

rame4

PRELOMI REGIJE RAMENA

Prelom ključne kosti,prelom gornjeg dela nadlaktice i prelom nadlaktice. Pogledajte specifičnosti i način na koji se ove povrede tretiraju.

rame5

ROTATORNA MANŽETNA

Oboljenje rotatorne manžetne (RM) je čest uzrok bola i umanjenosti funkcije ramena kod odraslih. Ruptura RM dovodi do slabosti ramena, tako da svakodnevne funkcije koje obavljate (češljanje, oblačenje itd.) mogu biti bolne.

rame6

SMRZNUTO RAME

Smrznuto rame tj. adhezivni kapsulitis, prouzrokuje bol i postepeno smanjenje pokretljivosti zgloba ramena. Tokom vremena rame postaje ukočeno.

rame7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *